Shop nu met 10% extra korting. Code: WELKOM
SamenstellingB complexVitamine B12

Vitamine B12

Vitamine B12 - Methylcobalamine (elementair) - 2,5 mcg

Onder vorm van Vitamine B12 Methylcobalamine - 0,0025 mg

B complex

Tekorten van vitamine B zijn veel voorkomend dus een veilige aanvulling is verantwoord.
Voor alle B-vitaminen wordt aanbevolen een B-complex in te nemen in plaats van afzonderlijke B-vitaminen. Deze werken in synergie met elkaar en een complex zorgt ervoor dat de onderliggende verhoudingen in evenwicht zijn.

Beschrijving

Vitamine B12 bevat kobalt en wordt in beperkte mate geproduceerd door intestinale micro organismen. Het is aanwezig in dierlijke voeding. Vegetariërs en veganisten ontwikkelen vaak een vitamine B12 tekort en kunnen gebaat zijn met suppletie. Vitamine B12 speelt een rol in de groei, cel productie, hematopoëse (aanmaak bloedcellen) en is essentieel om homocysteïne om te zetten naar methionine en voor de omzetting van methylmalonaat tot succinaat. Als te veel homocysteïne in de bloedbaan achterblijft kan dat schadelijk zijn voor de vaatwand.

Dosering

Vitamine B12 wordt vaak gemonitord via biomarkers en tekorten zijn frequent (25% van de bevolking). Er is wetenschappelijke discussie of de referentiewaarden die de labo’s hanteren wel voldoende zijn. In de klinische praktijk zien we o.m. vermoeidheidsklachten verbeteren onder substitutie.
Tekorten zijn vaak het gevolg van ontbreken van de ‘intrinsieke factor’. Dit is een door de maagwand geproduceerde stof die nodig is voor de opname ter hoogte van de darm. Een tweede voorkomende oorzaak ligt ter hoogte van de darm zelf: Lekkende darm of niet-optimaal functionerende darmcellen nemen vitamine B12 niet goed op.
Zelfs al brengt een evenwichtige voeding voldoende hoeveelheden B12 aan, dan nog is suppletie gerechtvaardigd, zeker om het evenwicht met inname van foliumzuur te herstellen. Bodhi bevat daarom 100% van de RI.

Bronnen

(1) HSDB: Cyanocobalamine. (n.d.). Retrieved from https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/r?dbs+hsdb:@term+@rn+@rel+68-19-9

Start je gezonde gewoonte

Bestel nuBekijk de samenstelling